Często mam ochotę na lasanię, ale nie mam czasu na długie gotowanie lub brak mi pod ręką makaronu na nią.
Lasanią instant ;) są wtedy naleśniki a'la lasania.
Składniki:
- dwa naleśniki,
- 10 dkg mięsa,
- 150 g pomidorów krojonych z puszki,
- ok 1/4 szklanki startego żółtego sera
- ok 1 łyżka oleju (użyłam palmowego)
Przyprawy:
- bazylia,
- oregano,
- czerwona papryka
- papryka chili
(są bardzo dobre z dodatkiem rozmarynu ;) )
Na "biały sos":
- ok. 100 ml odlanego ciasta na naleśniki
- ok 1/6 kostki masła
- gałka muszkatołowa
Do smażenia:
ok. 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie farszu mięsnego:
1. Do rondelka wlewamy 1 łyżkę oleju.
2. Wkładam mięso. Dodajemy przyprawy: oregano, bazylię, słodką paprykę czerwoną, ostrą paprykę chili.
3. Smażymy na wolnym ogniu, cały czas ugniatając i mieszając mięso z przyprawami przy pomocy widelca.
4, Do podsmażonego mięsa dodajemy ok 150 g pokrajanych pomidorów z puszki.
5. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem sos, od czasu do czasu mieszając go.
Przygotowanie "białego sosu":
1. Do rondelka wlewamy ok 100 ml ciasta naleśnikowego.
2. Dodajemy ok 1/6 kostki masła
3. Dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej.
4. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu stale mieszając, aż do zagęszczenia się sosu.
Przygotowanie naleśników a'la lasania:
1. Na każdy naleśnik nakładam odrobinę "białego sosu". Rozprowadzam go po całej powierzchni naleśnika.
2. Na sos nakładam farsz mięsny i również rozprowadzam go po całej powierzchni naleśnik.
3.Posypują go startym żółtym serem.
4. Naleśnik składam na połowę i jeszcze raz na połowę, otrzymując "trójkącik".
5. Punkty 1=4 powtarzam z drugim naleśnikiem.
6. Na patelnie wlewam oliwę i układam na nią "trójkąciki". Posypuje je serem. Duszę ok. 5-10 minut pod przykryciem.
Powodzenia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz