Składniki:
- 6 kotletów sojowych
- wywar warzywny do gotowania kotletów + pokruszone dwa grzybki suszone (użyłam podgrzybków) lub kostka bulionowa warzywno-grzybowa
- 1 jajko
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- 10 oliwek zielonych
- 2 marchewki
Będzie kolorowo na talerzu... :) :)
Przyprawy:
- curry
- kolendra mielona
- pieprz cayenne (ogniście ;))
Do smażenia:
- olej rzepakowy :)
Miałam jeszcze dodać zielone zioła, ale zapomniałam ;)
Wykonanie:
1. Kotlety gotuję w wywarze z warzyw i suszonych grzybów.
Zgodnie z instrukcja na opakowaniu ok 8-10 minut.
Gotowałam pod przykryciem, od czasu do czasu obracając kotlety, aby obgotowały się równo z obu stron.
2. Cebule i marchewkę obieram i kroję wraz z papryką i oliwkami w plasterki.
3. Warzywa wrzucam na rozgrzany olej i duszę na patelni.
4. Jajko mieszam z przyprawami.
5. Odsączone z wody i wystudzone kotlety kroję na cienkie paseczki. Wrzucam je do jajka i dokładnie mieszam obtaczając ze wszystkich stron. Pozostawiam je w jajku na kilka minut. Dodaję na patelnię i lekko podsmażam. (Najwygodniejszy dla mnie jest do przyrządzania tego typu dań wok)
Miłych wrażeń smakowych!
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz