Tym razem danie Anioł poleca. Mimo ostrych przypraw dominuje w niej smak delikatnej dyni i słodkiej marchewki.
Dla: 2-3 osób
Koszt: mały
Anyż gwiaździsty przyprawa o kształcie gwiazdki pachnącej świętami. Do czego ją użyć? Obracałam ją w dłoniach, przypatrując się, wąchając. Długo zastanawiałam się do jakich dań będzie pasował. Do halloweenowej dyni ;).
Listopad, grudzień, za oknami w tym roku ani grama śniegu za to… leje deszcz. Zamiast gwiazdek ze szronu, na szybach diamenciki kropelek deszczu. Dynia i jej piękny smak doskonałe na taki czas. Słońce na talerzu.
Składniki:
- 336 gram dyni - pokrojonej w kostkę
- 48 gram czerwonej cebulki - pokrojonej w krążki
- 156 gram marchewki - startej na grubych oczkach tarki
- 152 gram kukurydzy z puszki
- 200 ml jogurtu
- dwie kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
- 750 ml bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego lub 750 ml wody i jedna kostka rosołowa np. drobiowa
- 2 łyżki klarowanego masła
Przyprawy do smaku w proszku:
- cynamon
- kminek
- chili
- słodka czerwona papryka
- imbir
+ kilka gwiazdek anyżu gwiaździstego
Uwaga: Podczas gotowania pięknie pachnie. Warto zostawić kilka łyżek jogurtu do przybrania zupy na talerzu.
Przygotowanie:
- Dynię kroje najpierw w dość cienkie plastry. Usuwam nasiona. Ścinam twardą skórę i kroję w kostkę.
- Cebulkę kroję w krążki
- Marchewkę obieram i ścieram na grubych oczkach tarki. (Warto to robić trzymając warzywo w ręce ochronionej cieniutką gumową rękawiczką inaczej pozostawi cześć swojej słonecznej barwy na skórze ;))
- W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, wrzucam cebulkę, lekko ją podsmażam, delikatnie mieszając i oprószając ją kminkiem.Zaczyna się festiwal zapachu ;)
- Po kilku minutach dorzucam pokrojoną dynię. Oprószam ją odrobiną cynamonu. Całość delikatnie mieszam, uważając aby nie przysmażyło się za mocno.
- Dodaje marchewkę i kukurydzę. Mieszam.
- Wlewam rosół. Podkręcam odrobinę gaz i zagotowuje całość.
- Gotuje zupę jeszcze ok. 20 minut na małym ogniu aż warzywa będą prawie miękkie.
- Jogurt mieszam z dwoma łyżkami mąki kukurydzianej, słodką papryką, chili i imbirem. Do mieszaniny stopniowo dodaję kilka łyżek wywaru z zupy. Mieszam i całość stopniowo dodaję do zupy cały czas mieszając.
- Dodaje 2-3 gwiazdki anyżu gwiaździstego.
- Gotuje jeszcze kilka minut na małym ogniu, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
Propozycja podania:
Na każdy talerz nalewam porcję zupy. Kładę kilka łyżek jogurtu. Na jogurt gwiazdkę anyżku, który w takiej kompozycji niejednemu skojarzy się z egzotycznym pajączkiem ;). Całość posypuje czerwoną papryką. W przededniu zimy, gdy za oknem tak szaro, kolorów na talerzu nigdy nie za mało :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz