Bywają dni, gdy bakalie chodzą za mną, wyglądają z szuflady. ;)
Kolejna karta zerwana z kalendarza. Skradają się... Święta Bożego Narodzenia :)
Dla dwóch łasuchów lub trzech smakoszy ;)
Składniki:
- 3 garście żurawin suszonych
- 10 moreli suszonych (przekrojonych na pół)
- 2 plasterki wędzonych jabłek (pokrojonych w paseczki)
- 2 gwiazdki anyżu gwiaździstego
- ½ łyżeczki miodu (użyłam lipowego)
- 1 szklanka soku z czerwonej pomarańczy
- 3 szklanki wody
Do zagęszczenia:
- 1 – 2 łyżek mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki zimnej wody
Czarujemy;):
- Do garnka wlewam trzy szklanki gorącej wody (ok. 750 ml).
- Dodaje:
- 3 garście suszonej żurawiny,
- 10 suszonych moreli,
- 2 plasterki wędzonych jabłek,
- 2 gwiazdki anyżku gwiaździstego.
Całość gotuje kilka minut na średnim ogniu.
- Wlewam szklankę soku z czerwonej pomarańczy.
- Gotuje aż do momentu gdy suszona żurawina pod wpływem wody nabierze kształtów niemal żywych owoców.
- W szklance rozrabiam ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej z zimną wodą.
- Zwiększam ogień doprowadzając całość niemal do wrzenia i stopniowo dodaje rozrobioną w ziemnej wodzie mąkę ziemniaczaną cały czas mieszając.
- Zmniejszam ogień na mały i gotuje jeszcze kilka minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
- Jeśli kisiel wymaga dosłodzenia dodaje ok. ½ łyżeczki miodu.
- Rozlewam do szklanych pucharków.
Mniam :)
Radosnych i smacznych Świąt :)
Idę zrobić dokładkę ;)
Radosnych i smacznych Świąt :)
Idę zrobić dokładkę ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz