czwartek, 1 listopada 2012

Zupa pomidorowa z serem i dynią

... pod kołderką z ciasta francuskiego. Mój pierwszy raz pod francuską kołderką ;)


Składniki:
- 1 puszka pomidorów krajanych (uwielbiam ułatwiać sobie życie ;)
- 1/2 dużej cebuli pokrojonej drobno
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 4 plastry dyni obrane i pokrojone w kostkę
- 1 duża łyżka sera koziego
- mały kawałek selera pokrojony w kostkę
- 2 suszone pomidory pokrojone w paseczki
- 1,2 l wody
- 2-3 łyżki mąki pszennej (użyłam typ 450)
- 3-4 duże łyżki śmietany

Przyprawy:
- majeranek
- tymianek
- oregano
- trawa cytrynowa (najlepiej "w paście", ale i suszona będzie dobra)
- czerwona papryka słodka i ostra
- czerwony pieprz mielony
- kminek
- sól

Do podsmażenia:
- olej (użyłam winogronowego)
- 1 łyżeczka masła

Wykonanie
1.  Na rozgrzany olej i masło wrzucam do garnka:  cebulę, paprykę, czosnek. Lekko podsmażam
2. Dodaję pomidory (żywe i suszone) oraz seler i dynię. Mieszam.
3. Dodaję wodę i przyprawy. Zagotowuję i zmniejszam ogień.
4. W kubeczku mieszam śmietanę, ser, mąkę na gładką masę. Hartuję mieszaninę  odrobiną gorącej zupy i wlewam do garnka. Mieszam.
5. Gotuję pod przykryciem, aż dynia będzie miękka.

Można:
Na rozwałkowane cienko ciasto francuskie przykładam czystą miseczkę szklaną (najlepiej ze szkła żaroodpornego) i wykrawam z niego "koło" większe niż miska o ok. 2 cm.

Wlewam zupę  do miseczek. Przykrywam ciastem.  Brzegi ciasta zaginam na zewnątrz lekko oblepiając nim brzeg naczynka. Wstawiam do piekarnika i zapiekam ok. 10 min w temp. ok. 200 C. Użyłam opiekacza halogenowego.



Smacznego :)

P.S.
Czas gotowania w szybkowarze: 12 minut .



1 komentarz: