piątek, 30 listopada 2012

Kotlety sojowe z serem w kukurydzianej panierce

Sojowe kotlety są jak paramięsne kotlety ;)

Warto poeksperymentować z rodzajami panierki. Płatki kukurydziane smakowicie skomponowały się z soją.



Składniki:
(dla dwóch osób)
- 8 kotletów sojowych
- osiem małych plasterków sera (użyłam sera Cheddar)
- osiem plasterków zielonych oliwek
- wywar warzywnych do ugotowania kotletów (lub kostka warzywna + ok. 1 litr wody)

Do obtaczania kotletów
- mąka  (użyłam krupczatki)
- 1 jajko
- płatki kukurydziane

Do smażenia:
- olej rzepakowy (wychwalany za swoje właściwości zdrowotne)

Wykonanie:


1. Kotlety gotuję w wywarze warzywnym (zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowałam je ok. 8 -10 minut. Garnek przykrywam pokrywką, kotlety w czasie gotowania przewracam z pomocą łyżki obgotowując je dokładnie z obu stron)

2. Kotlety odsączam z wody. Gdy ostygną, każdy nacinam z boku, tworząc "kieszonkę". W powstałe nacięcie wkładam mały plasterek sera i cienki plasterek oliwki.



3. Kotlety obtaczam w mące, jajku i płatkach kukurydzianych.

4. Czas na alchemiczne wytarzanie "złota": kotlety smażę  na oleju na "złoty" kolor. Pilnujemy, aby nie wyszedł nam kolor miedzi ;).


Podałam je z gotowanymi, lekko podsmażonymi ziemniakami z marchewką, zielonymi oliwkami doprawionymi curry. Bardzo lubię zapach tej mieszanki przypraw w daniach przyrządzanych na patelni.

Smacznego  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz