niedziela, 19 stycznia 2014

Bawarka egzotyczna

Pierwsze śniegi ;) zapoczątkowały najazd na nasz stół gorących napojów.


Poniżej przedstawiam przepis na bawarkę, czyli napój powstający ze zmieszania naparu herbacianego z mlekiem. Egzotycznego smaku nadamy mu dodatkiem przypraw, np.  odrobiny gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków lub inną ulubioną mieszanką przypraw dobrze komponującą się z mlekiem i herbatą.

Składniki:
- 0,5 l wody
- 0,5 l mleka
- 2 saszetki herbaty
Do smaku:
- odrobina sproszkowanej gałki muszkatołowej
- odrobina sproszkowanego cynamonu
- kilka goździków

Im więcej przypraw tym bardziej aromatyczny napój.

Bawarkę dosłodziłam 1 łyżką miodu lipowego.

Przygotowanie:
1. Wodę zagotowują w garnku.
2. Zmniejszam ogień. Dodaję saszetki herbaty. Po kilku minutach wyjmuję saszetki.
3. Dodaję mleko. Gotuję kilka minut.
4. Zmniejszam ogień na minimalny. Dodaję przyprawy. Gotuję pod przykryciem kilka minut.
5. Gdy napój lekko przestygnie przecedzam go przez sitko do dzbanka.
6. Dodaję miód. Dokładnie mieszam.

Smacznego :)
Bawarkę egzotyczna pijemy zwykle dość ciepłą, jak smakuje na zimno... nie wiem ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz