czwartek, 2 stycznia 2014

Ciasto pierogowe 60 sekundowe z jajkiem i dododatkiem oleju

Do wykonania tego ciasta będzie potrzebny robot kuchenny z funkcją wyrabiania ciasta.

Składniki:
- ok. 250 dkg mąki pszennej typ 650
- 1 ml soli
- 1-2 jajka (w zależności od wielkości)
- ok. 150 ml gorącej wody
- 1 łyżka oleju (użyłam rzepakowego)

Wykonanie:
1. Do robota kuchennego przygotowanego do wyrabiania ciasta wsypuję mąkę, sól. Dodaje jajka.

2. Zamykam pojemnik robota i włączam maszynę.

3. Po kilkunastu sekundach przez dozownik w pokrywie wlewam olej. Następnie stopniowo dodaję gorącą wodę.

4. Obserwuję, czy ciasto zbija się w jednolitą bryłę. Jeśli cisto rozbija się na drobne suche kawałki dodaję odrobinę wody. Jeśli ciasto jest zbyt płynne i nie zbija się w jedną "kulę" dodaję odrobinę mąki.

5. Zwykle po ok. 60 s działania maszyny ciasto jest wyrobione w jednolitą "kulę".

Gotowe ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz