sobota, 4 stycznia 2014

Barszcz czerwony z ogórkami kiszonymi i warzywami

Mam "fazę" na czerwony barszcz :)

 
Składniki:
- 2 duże buraki (wymyte i bez obierania ugotowane w wodzie)
- kilka liści kapusty pekińskiej (drobno poszatkowanych)
- 1 mała cebulka (drobno pokrojona)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 duża marchewka (pokrojona w półplasterki)
- 1 pietruszka (pokrojona w półplasterki)
- 2 duże ziemniaki (pokrojone w dużą kostkę)
- 1 puszka krojonych pomidorów 
- 2 średnie ogórki kiszone (pokrojone w półplasterki)
- ok. 2 l wody
- olej do podsmażania (użyłam rzepakowego)
- sól do smaku
+ ewentualnie rozmaryn i majeranek


Wykonanie:
1. Cebulkę z czosnkiem podsmażam w garnku krótko na rozgrzanym oleju.

2. Dodaję marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i kapustę. Kilka minut duszę.

3. Dodaję sól. Zalewam wodą i gotuje ok 15-20 minut. (Do chwili, aż warzywa będą miękkie.)

4. Ugotowane buraki obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do zupy. (Ostatnio obieram je w gumowych rękawiczkach. ;) )

5. Dodaję pomidory i ogórki.

6. Gotuję jeszcze ok 5-10 minut.

Gotowe :)

Smacznego :)

Inspiracją był przepis na "Kapuśniak z burakami" z książki "Kuchnia rosyjska. Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy".

P.S.
Ten barszcz jest najlepszy... następnego dnia po ugotowaniu ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz