Na pokuszenie kotletożerców.
Mielone z dodatkiem:
- dyni ;)
- papryki
- ogórka
- kukurydzy
- cebuli z czosnkiem i serem
Foto z "akcji" "parada kotletów":
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jako
- 10 łyżek płatków owsianych
- kilka łyżek mąki krupczatki (do obtaczania kotletów)
Przyprawy:
- majeranek
- pieprz cayene (nie za dużo)
- gałka muszkatałowa
- kolendra (w ziarenkach, niewiele)
- sól
- pieprz mielony wielokolorowy
Dodatki:
- konserwowy ogórek (bardzo mały) drobno pokrojony
- kilka plasterków czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę
- 2 łyżki dyni startej na dużych oczkach tarki
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka mieszanki drobno pokrojonej cebuli, czosnku i żółtego sera.
Do smażenia:
- olej (użyłam winogronowy)
Wykonanie:
1. Mięso mieszam z jajkiem, płatkami owsianymi i przyprawami. Odstawiam na ok. 10 minut.
2. W osobnej miseczce nakładam odrobinę drobno pokrojonego ogórka i 2 łyżki mieszanki mięsnej. Mieszam, formuję dwa minikotleciki i obtaczam je dokładnie w mące krupczatce. To samo robię z kolejnymi dodatkami tworząc kotleciki o różnych smakach.
3. Obtoczone kotlety układam na rozgrzanym oleju i smażę na patelni z obu stron na złoty kolor.
Mój ranking smakowy:
pierwsze miejsce zajęły kotlety z dodatkiem dyni, drugie z kukurydzą, trzecie z papryką, czwarte z serem, piąte z ogórkiem ;)
Smacznego :)
P.S.
Dla mniej cierpliwych: wszystko wrzucamy do jednej miski i tworzymy kotlety wielosmakowe. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz