Przygoda z hermelinami trwa.
Nadal wydobywam codziennie jednego hermelina wyczarowując nowe smaki w zwykłych potrawach.
Dziś: ryż z hermelinami
Potrzebne będą:
Składniki:
- ugotowany ryż dla dwóch osób
- 1/2 małej czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę
- wyjęte ze słoja z hermelinami: cebula, suszone pomidory, czosnek, oliwa (kilka łyżek)
- 1 połówka hermelina pokrojona na 8 części
- 4 duże i cienkie plasterki miękkiej wędliny (np. drobiowej), pokrojone na pół
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki pasty paprykowej
+ 8 wykałaczek
Do dzieła:
1. Każdy kawałeczek hermelina owijam wędliną i mocuje wykałaczką.
2. Na oliwie podsmażam czosnek, cebulę i paprykę.
3. Dodaję zawiniątka z wędliny i sera. Lekko podsmażam. Gdy topiący się ser zacznie sklejać zawiniątka usuwam wykałaczki.
4. Dodaję ryż na patelnię. Mieszam. Duszę kilka minut.
5. Dodaję pastę paprykowa. Mieszam dokładnie i duszę jeszcze chwilę.
Smacznego!
Połączenie podsmażonej wędliny i hermelina jest pyszne. Aromat udziela się całemu daniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz