środa, 28 listopada 2012

Zasmażany ryż z hermelinami

Przygoda z hermelinami trwa.

Nadal wydobywam codziennie jednego hermelina wyczarowując nowe smaki w zwykłych potrawach.


Dziś: ryż z hermelinami


Potrzebne będą:

Składniki:
- ugotowany ryż dla dwóch osób
- 1/2 małej czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę
- wyjęte ze słoja z hermelinami: cebula, suszone pomidory, czosnek, oliwa (kilka łyżek)
- 1 połówka hermelina pokrojona na 8 części
- 4 duże i cienkie plasterki miękkiej wędliny (np. drobiowej), pokrojone na pół


Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki pasty paprykowej

+ 8 wykałaczek

Do dzieła:


1. Każdy kawałeczek hermelina owijam wędliną i mocuje wykałaczką.

2. Na oliwie podsmażam czosnek, cebulę i paprykę.

3. Dodaję zawiniątka z wędliny i sera. Lekko podsmażam. Gdy topiący się ser zacznie sklejać zawiniątka usuwam wykałaczki.




4. Dodaję ryż na patelnię. Mieszam. Duszę kilka minut.

5. Dodaję pastę paprykowa. Mieszam dokładnie i duszę jeszcze chwilę.

Smacznego!
Połączenie podsmażonej wędliny i hermelina jest pyszne. Aromat udziela się całemu daniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz