piątek, 2 listopada 2012

Jajecznica z dynią

Dyniowe szaleństwo trwa w najlepsze. Dziś czytałam o rodzajach dyni. Były tam zdjęcia ogromnego pola dyniowego. Chciałabym kiedyś zobaczyć to w rzeczywistości. Najbardziej zaciekawiła mnie"makaronowa", będę jej szukała....

Jajecznica z dynią...

Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki dyni startej na grubych oczkach tarki (tej o mocno pomarańczowym wnętrzu)
- 3 jajka
- 1/2 małej czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paseczki
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka serka mascarpone
- 1 łyżeczka pietruszki
- kilka łyżek startego żółtego sera 

Przyprawy:
- kminek (w ziarenkach)
- mieszanka "gyros"

Do smażenia:
- olej winogronowy
- 1 łyżeczka masła



Wykonanie:
1.Dynię i paprykę podsmażam  chwilę na oleju i maśle.

2. Jajka wbijam do miski, dodaje majonez, serek, pietruszkę i przyprawy. Mieszam.

3. Masę jajeczną wlewam na patelnię. Wszystko delikatnie mieszam... powstaje jajecznica.

4. Wyłączam ogień. Czas na ostatni szlif. Małą tareczkę w rękę biorę i odrobinę sera ścieram na potrawę.

5. Na talerze czas wyłożyć i smakować nową potrawę.

Smacznego :)

P.S.
Zastanawiam się nad dodaniem do tego dania serka pleśniowego.

Jajecznica była pyszna, jutro z samego rana powtórka tego dnia :)

1 komentarz:

  1. ja dodalbym mąki, najl. kukurydzianej, aby była bardziej pozywna. A na koniec kurkuma. Jeszcze nie robilem, ale na jesien zamierzam. Do tej pory smazylem tylko placki z dyni pizmowej

    OdpowiedzUsuń