Co to za ciasto bez... rodzynek ;)
Upiekłam ciasto ciemne, aromatyczne, nie za słodkie w smaku, lekko ananasowo egzotyczne. Słodyczy dodała mu bita śmietana ;)
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 kostki masła
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 25 g drożdży (żywych)
- odrobina soli
- dużo zimnej wody w dużej misce do "topienia" ciasta
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duża łyżka kakaa
- 4 łyżki migdałów w płatkach
- 100 g rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie
- 3 plastry ananasa z puszki
+ 2 saszetki zagęszczacza do robienia "bitej śmietany"
+ 400 ml mleka
+ maszyna do wypieku chleba ;)
Wykonanie:
1. Do foremki maszyny do wypieku chleba wbijam jajka.
2. Masło kroję w kostkę i dodaję do jajek.
3. Mąkę przesiewam przez sitko i dodaję na masło.
4. Drożdże rozkruszam i dodaję na mąkę.
5.Odrobina soli również nie zaszkodzi.
6. Włączam program "Zagniatanie ciasta". Po 20 minutach stopuje program, wyjmuje ciasto, formuje w kule i umieszczam w dużej misce z zimną wodą. Po kilku minutach ciasto powinno wypłynąć.
7. Ciasto wkładam z powrotem do maszyny, posypuje cukrem i kakaem. Wznawiam program "Zagniatanie cista". Teraz mam chwilkę czasu np. na zadbanie o urodę... Program "Zagniatanie ciasta" trwa w sumie ok. 1,5 h.
8. Mniej więcej pod koniec zagniatania wsypuję: migdały, pokrojony ananas, odsączone z wody rodzynki.
9. Po zakończeniu programu "Zagniatanie ciasta" wyrównuję górę ciasta i włączam program pieczenie (ok. 1h). W tym czasie można np. ogłosić łasuchom, że będą rozpieszczeni dodatkiem bitej śmietany ;) do ciasta.
10. Zgodnie z przepisem zagęszczacza na opakowaniu robię "bitą śmietanę" ;). Warto do niej dodać odrobinę soku z ananasa. ;)
Smacznego :)
P.S. 1. Ciasto to najlepiej smakuje lekko ciepłe podane z bitą śmietaną.
P.S. 2. Miałam kupić czarne talerze, ale jakimś cudem w koszyku znalazły się białe ;), cóż może następnym razem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz