piątek, 23 listopada 2012

Czarny "Topielec" z migdałami, ananasem i... rodzynkami

Co to za ciasto bez... rodzynek ;)

Upiekłam ciasto ciemne, aromatyczne, nie  za słodkie w smaku, lekko ananasowo egzotyczne. Słodyczy dodała mu bita śmietana ;)

Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 kostki masła
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 25 g drożdży (żywych)
- odrobina soli

- dużo zimnej wody w dużej misce do "topienia" ciasta

- 1/2 szklanki cukru
- 1 duża łyżka kakaa
- 4 łyżki migdałów w płatkach
- 100 g rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie
- 3 plastry ananasa z puszki

+ 2 saszetki zagęszczacza do robienia "bitej śmietany"
+ 400 ml mleka

+ maszyna do wypieku chleba ;)


Wykonanie:
1.  Do foremki maszyny do wypieku chleba wbijam jajka.

2. Masło kroję w kostkę i dodaję do jajek.

3. Mąkę przesiewam przez sitko i dodaję na masło.

4. Drożdże rozkruszam i dodaję na mąkę.

5.Odrobina soli również nie zaszkodzi.

6. Włączam program "Zagniatanie ciasta". Po 20 minutach stopuje program, wyjmuje ciasto, formuje w kule i umieszczam w dużej misce z zimną wodą. Po kilku minutach ciasto powinno wypłynąć.

7. Ciasto wkładam z powrotem do maszyny, posypuje cukrem i kakaem. Wznawiam program "Zagniatanie cista". Teraz mam chwilkę czasu np. na zadbanie o urodę...  Program "Zagniatanie ciasta" trwa w sumie ok. 1,5 h.

8. Mniej więcej pod koniec zagniatania wsypuję: migdały, pokrojony ananas, odsączone z wody rodzynki.

9. Po zakończeniu programu "Zagniatanie ciasta" wyrównuję górę ciasta i włączam program pieczenie (ok. 1h). W tym czasie można np. ogłosić łasuchom, że będą rozpieszczeni dodatkiem bitej śmietany ;) do ciasta.

10. Zgodnie z przepisem zagęszczacza na opakowaniu robię "bitą śmietanę" ;). Warto do niej dodać odrobinę soku z ananasa. ;)

Smacznego :)

P.S.  1. Ciasto to najlepiej smakuje lekko ciepłe podane z bitą śmietaną.

P.S. 2. Miałam kupić czarne talerze, ale jakimś cudem w koszyku znalazły się białe ;), cóż może następnym razem ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz