Do kawy nie dodałabym mozzarelli. ;)
Wynik dodania mozzarelli do ciasta jest zachwycający. Zyskuje ono piękny aromat.
"Topielec" w świecie ciast to... ciasto drożdżowe topione w wodzie.
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 kostki masła
- 2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 25 g drożdży (żywych)
- odrobina soli
- duża miska z zimną wodą (ale nie lodowatą, to nie ciasto "mors" tylko "topielec")
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki płatków migdałów
- 2 duże łyżki startej mozzarelli
- 100 g rodzynek + 1 szklanka ciepłej wody do ich namoczenia.
+ maszyna do wypieku chleba ;)
Wykonanie:
1. Do foremki maszyny do pieczenia chleba wbijam jaja. (Byłoby lepiej wpierw do miseczki, unikniemy ewentualnych niespodzianek).
2. Masło kroję w kosteczkę i dodaję do jaj.
3. Mąkę przesiewam przez sitko i dodaję na masło. Chyba dorastam do zakupienia specjalnego sitka do przesiewania mąki. ;)
4. Drożdże rozkruszam i dodaje na mąkę.
5. Wsypuję odrobinę soli.
6. Włączam program do "zagniatania ciasta". Pozwalam maszynie wyrabiać ciasto ok. 20 minut. Stopuje program (lecz nie wyłączam maszyny z prądu). Ciasto formuje w kulę i wkładam do wody. Po kilku minutach powinno wypłynąć.
7. Ciasto wkładam z powrotem do maszyny. Wsypuje cukier i wznawiam program zagniatania ciasta. Ciasto zacznie "rozpływać" się... wszystko w porządku ;)
8. Pod koniec cyklu mieszania dodaje do ciasta migdały, odsączone z wody rodzynki i mozzarellę. Moja maszyna daje znać piskiem, że już czas na wrzucenie dodatków.
9. Cały cykl zagniatania-wyrastania trwa u mnie ok 1,5 h.
10. Ciasto wyrównuję i włączam program "pieczenie". ustawiam zrumienienie na "średnie". U mnie program ten trwa o. 1h.
11. Po zakończeniu cyklu pieczenia maszynę wyłączam. Czekam aż foremka ostygnie. Placek wyjmuję i pozwalam obeschnąć spodowi ciasta. Najlepiej przełożyć go w tym celu na "kratkę".
Ciepły placek pięknie pachnie. Niestety ciepły jest bardzo delikatny i podczas krojenia "kruszy się". Kilka godzin po upieczeniu kroi się wspaniale.
Smacznego.
Niedługo nastąpi c.d. mojej przygody z pieczeniem ciast ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz