Patrząc na te przygotowane do pieczenia kiełbaski pomyślałam, że wyglądają jak nóżki w deszczułkach oplecione bandażem. Halloween.
Po przygotowaniu zupy pomidorowej zapiekanej pod kołderką z ciasta francuskiego zostało mi sporo "okrawków". Postanowiłam resztki ciasta francukiego wykorzystać do zrobienia takiego dania:
Składniki:
- 6 krótkich kabanosów
- 12 plasterków sera żółtego o długości i szerokości zbliżonej do wymiarów kabanosów
- paski ciasta francuskiego o szerokości ok. 1-2 cm
- 1 jajko
- kminek w ziarenkach
Wykonanie:
2. Zawiniątko smaruje z pomocą pędzelka rozbełtanym jajkiem i obsypuje kminkiem.
3. Tak przygotowane zawiniątka układam na wysmarowanym olejem papierze. Piekłam je w opiekaczu halogenowym ok 10 minut w temperaturze 200 C.
P.S.
Co zrobić z pozostałym jajkiem? Posmarowałam nim kromki chleba. Obsypałam je kminkiem i zapiekłam na ruszcie. Mniam :)
Smacznego :)
Wyglądają pysznie, ja często robię takie parówki, muszę też kabanosy wypróbować, ostatnio obniżam kalorie więc i ciasto francuskie używam w wersji light(np.z lidla:)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie w wersji light, Gosiu zaciekawiłaś mnie tym produktem... :)
Usuńwzielam maestro poprzecinalam na pol i po dwa wkladalam, fajny przepis ^^
OdpowiedzUsuń