niedziela, 19 stycznia 2014

Bawarka kokosowa

Egzotyczna zabawa z bawarką trwa w zimowe wieczory ;)
Wiórki kokosowe jak śnieżynki trafiły do kociołka z bawarką.

Składniki:
- 0,5 l wody
- 2 saszetki herbaty
- 0,5 l mleka
- 2 duże łyżki śmietanki kokosowej (coś z tą śmietanką zalegającą w lodówce musiałam zrobić. Czy można ją pominąć lub zastąpić mlekiem kokosowym... być może. ;)
- 2 duże łyżki wiórków kokosowych

Bawarkę dosłodziłam 1łyżką miodu lipowego.

Wykonanie:
1. Wodę zagotowuję w garnku.
2. Zmniejszam ogień, dodaję dwie saszetki herbaty. Po kilku minutach wyjmuję saszetki.
3. Dodaję mleko. Gotuję kilka minut.
4. Zmniejszam ogień. Dodaję śmietankę kokosową. Dokładnie mieszam.
5. Dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Gotuje na bardzo małym ogniu kilka minut.
6. Studzę kilkanaście minut pod przykryciem. Wiorki muszą mieć czas nasycić aromatem napój herbaciano-mleczny.
7. Bawarkę przecedzam przez sitko do dużego dzbanka.
8. Napój dosładzam jedną łyżką miodu.

Gotowe :)

Doskonały napój na zimowe wieczory. Piliśmy dość ciepły. Mam przeczucie, że będzie wyśmienity mocno schłodzony.

Teraz... opracowuje przepis na bawarkę migdałową.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam bawarkę,a w wersji kokosowej musi smakować obłędnie. Pozdrawiam ciepło.(www.nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń