poniedziałek, 3 czerwca 2013

Zielony deser śmietankowo-jogurtowy

Bardzo łatwy w wykonaniu i efektowny w swej prostocie deser o delikatnym smaku.

Składniki:
- 0,5 l gorącej wody
- 4 łyżki śmietany (12%)
- 4 łyżki jogurtu (typu greckiego)
- 1płaska łyżeczka żelatyny
- 1 galaretka agrestowa.

Wykonanie:
1. Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie. Dodaję 1 łyżeczkę żelatyny. Dokładnie mieszam. Czekam aż wystygnie.

2. Odlewam ok 1/2 szklanki galaretki.

3. Do pozostałej części dodaję śmietanę i jogurt. Bardzo dokładnie mieszam.

4. Rozlewam do pucharków. (Jeśli nie udało się dokładnie rozmieszać śmietany i jogurtu w galaretce, warto całość przecedzić przez sito)


5. Pucharki i szklankę wstawiam do lodówki i czekam aż płyn zastygnie w galaretę. (kilka godzin)

6.  Po kilku godzinach wyjmuję pucharki i szklankę z lodówki. Łyżką wyjmuję przezroczystą galaretkę ze szklanki i dekoruje nią pucharki.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz