wtorek, 24 stycznia 2012

Sos pieczarkowy z serkiem mascarpone

W najbliższym czasie wymieniam patelnię. Po krótkim przeglądnięciu propozycji w sklepach internetowych... ileż rodzajów... zwykła, typu wok, do naleśników, do jaj, grillowa. ;) Chyba przygarnę na półkę kuchenną kilka rodzajów patelni ;). Wracając do tematu sosu:

sos pieczarkowy pachnący masłem i grzybami, biały, delikatny...

Porcja dla dwóch osób

Składniki:

- ok 10 pieczarek,
- 1/2 opakowania małego opakowania serka mascarpone,
- ok. 1/2 opakowania dużego śmietany 12 %,
- ok 150 ml wody
- 1-2 czubate łyżki mąki kukurydzianej,
- 1/2 kostki bulionowej cielęcej,
- 1/2 główki średniej cebuli,
- 2 czubate łyżki posiekanej pietruszki.

Przyprawy:
- czarny pieprz mielony

Do smażenia-duszenia:
- ok. 2 łyżki oleju (użyłam palmowego),
- ok. 1 łyżeczka masła zwykłego,
- ok. 1 łyżeczka masła sklarowanego.

Przygotowanie:
1. Obieramy i kroimy drobno cebulkę.
2. Obieramy i kroimy w plasterki pieczarki.
3. Na małym ogniu na patelni topimy masło klarowane i dodajemy oliwy.
4. Wrzucamy cebulkę i lekko podsmażamy.
5. Wrzucamy pieczarki i przykrywamy patelnie pokrywką. Dusimy.
6. Na patelnię dodajemy serek mascarpone. Mieszamy delikatnie aż do momentu rozpuszczenia się serka.
7. Dodajemy masło zwykłe. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się masła.
8. W kubeczku rozrabiamy: śmietanę, wodę i mąkę kukurydzianą na gładką masę. Do kubka dodajemy odrobinę uduszonych pieczarek z mascarpone w celu "zahartowania" masy.
9. Przykręcamy ogień pod patelnią i wlewamy na nią masę śmietanową.
10. Dodajemy pokruszoną 1/2 kostki rosołowej, pieprzu do smaku oraz pietruszkę.
11. Mieszamy. Kilka minut dusimy całość na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
12. Jeśli pieczarki i cebulka są mięciutkie, a sos zgęstniał potrawę uznajemy za gotową.

Z czym podawać:
Przykładowo z ryżem, z ziemniaczkami, kaszą.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz