wtorek, 24 stycznia 2012

Kotleciki leśne

Dokładniej powinna nazwa tych kotletów brzmieć: Kotleciki leśne w wersji miejskiej ;) Zamiast leśnych grzybów użyłam pieczarek.

Porcja dla dwóch osób bardzo głodnych lub czterech mniej zgłodniałych ;).

Składniki:
- ok. 2 duże lub 4 małe garście ;)  mięsa mielonego (użyłam mięsa mielonego z indyka),
- 3 - 4 garście płatków owsianych,
- pieczarki (ok. 10 dużych, drobno pokrojonych),
- 1 średnia cebulka (drobno pokrajana),
- 1 jajko

Przyprawy:
- pieprz czarny sproszkowany,
- pieprz cayenne.

Do smażenia:
- 2 łyżki oleju (użyłam palmowego)
- 1 łyżeczka masła klarowanego.

Przygotowanie:
1. Pieczarki i cebulkę kroimy drobniutko.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i masło klarowane.
3. Wrzucamy na patelnię pokrojone pieczarki i cebulkę. Przykrywamy pokrywką i dusimy.
4. Do dużej miski wrzucamy uduszone pieczarki i cebulkę, mięso mielone, płatki owsiane. Całość lekko wyrabiamy z pomocą łyżki.
5. Do masy mięsnej dodajemy jajko. Wyrabiamy masę.
7. Dodajemy przyprawy: pieprz czarny i pieprz cayenne. Wyrabiamy dokładnie masę i odstawiamy na ok. 15 minut.
8. Z pomocą dwóch łyżek formujemy małe kotleciki. Nakładamy na patelnię i lekko spłaszczamy. Dusimy kilka minut. Przewracamy na drugą stronę. Dusimy jeszcze kilka minut. I... gotowe :)

Smacznego :)

Z czym podajemy:
Przykładowo: z ryżem i sosem pieczarkowym ;)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz