czwartek, 19 stycznia 2012

Naleśniki a'la lasania

Porcja na dwie osoby

Często mam ochotę na lasanię, ale nie mam czasu na długie gotowanie lub brak mi pod ręką makaronu na nią.

Lasanią instant ;) są wtedy naleśniki a'la lasania.


Składniki:

- dwa naleśniki,

- 10 dkg mięsa,

- 150 g pomidorów krojonych z puszki,

- ok 1/4 szklanki startego żółtego sera

- ok 1 łyżka oleju (użyłam palmowego)


Przyprawy:

- bazylia,

- oregano,

- czerwona papryka

- papryka chili


(są bardzo dobre z dodatkiem rozmarynu ;) )

Na "biały sos":

- ok. 100 ml odlanego ciasta na naleśniki

- ok 1/6 kostki masła

- gałka muszkatołowa


Do smażenia:

ok. 2-3 łyżki oleju


Przygotowanie farszu mięsnego:

1. Do rondelka wlewamy 1 łyżkę oleju.

2. Wkładam mięso. Dodajemy przyprawy: oregano, bazylię, słodką paprykę czerwoną, ostrą paprykę chili.

3. Smażymy na wolnym ogniu, cały czas ugniatając i mieszając mięso z przyprawami przy pomocy widelca.

4, Do podsmażonego mięsa dodajemy ok 150 g pokrajanych pomidorów z puszki.

5. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem sos, od czasu do czasu mieszając go.


Przygotowanie "białego sosu":

1. Do rondelka wlewamy ok 100 ml ciasta naleśnikowego.

2. Dodajemy ok 1/6 kostki masła

3. Dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej.

4. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu stale mieszając, aż do zagęszczenia się sosu.


Przygotowanie naleśników a'la lasania:

1. Na każdy naleśnik nakładam odrobinę "białego sosu". Rozprowadzam go po całej powierzchni naleśnika.

2. Na sos nakładam farsz mięsny i również rozprowadzam go po całej powierzchni naleśnik.

3.Posypują go startym żółtym serem.

4. Naleśnik składam na połowę i jeszcze raz na połowę, otrzymując "trójkącik".

5. Punkty 1=4 powtarzam z drugim naleśnikiem.

6. Na patelnie wlewam oliwę i układam na nią "trójkąciki". Posypuje je serem. Duszę ok. 5-10 minut pod przykryciem.

Powodzenia.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz