czwartek, 30 maja 2013

Jajka w szklance z kiełbaską i serem Camembert

Śniadanie dla tych, którzy nie mają ochoty na bawienie się ze skorupkami z rana ;)


Składniki (dla dwóch osób):
- 5 jajek
- jedna mała kiełbaska pokrojona w plasterki
- 1/3 sera Camembert pokrojonego w plasterki
- sół
- pieprz
- 1/2 łyżeczki masła
+ odrobinę oleju do smażenia (użyłam słonecznikowego)
+ dwie szklanki wytrzymujące wysokie temperatury


Wykonanie:
1. Do szklanek wbijam jaja. Trzy dla osoby bardziej głodnej, dwa dla mniej ;)
2. Kiełbaskę lekko przesmażam na patelni i wrzucam po równo do jajek.
3. Dodaję do każdej szklanki po kilka plasterków sera Camembert.
4. Odrobina soli i pieprzu do smaku.
5. Duży garnek napełniam wodą. Podgrzewam. Zmniejszam ogień i wstawiam ostrożnie do niego obie szklanki. Woda powinna być w garnku do wysokości zawartości szklanek.
6. Gotuję ok 5-8 minut na średnim ogniu. (niekiedy trochę dłużej, niekiedy trochę krócej w zależności od ilości składników, ich temperatury i wielkości ognia ;)
7. Wyłączam gaz. Wkładam rękawice kuchenne i ostrożnie wyjmuję szklanki.
8. Gdy lekko ostygną do każdej szklanki dodaję odrobinę masła.

P.S. Przykrycie garnka pokrywką przyśpieszy gotowanie, ale... trzeba uważa, aby skraplająca się woda nie zalała nam za bardzo potrawy ;)


Smacznego :)

1 komentarz:

  1. wygląda pysznie, to moje śniadanko na sobotę :))

    OdpowiedzUsuń