piątek, 31 maja 2013

Galaretka z jogurtem greckim i owocami

Proste i zaskakująco dobre.


 Na bazie wody, jogurtu, galaretki i owoców, dobierając smaki można utworzyć bardzo wiele deserów na podstawowe tego przepisu:

Składniki:
- 1 galaretka (użyłam o smaku pomarańczy)
- 0,5 l gorącej wody
- 2 małe łyżeczki żelatyny
- jogurt typu greckiego, gęsty (ok. 200- 250 ml)

Owoce:
- 3 morele (mocno dojrzałe)
- 6 łyżek ananasa pokrajanego w kostkę (ananas z puszki)

+ ewentualnie: 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru

Wykonanie:
1. Gorącą wodę mieszam dokładnie z jedynym opakowaniem galaretki i 2 łyżeczkami żelatyny. Czekam aż wystygnie.
2.  Owoce kroję w paseczki, kostkę i dodaję do rozpuszczonej galaretki,
3. Jogurt mieszam z kilkoma łyżkami galaretki i dodaję do garnuszka  z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszam.
4. Rozlewam do salaterek, ewentualnie przyozdabiam, wkładam do lodówki.
5. Po kilku godzinach deser jest gotowy :)

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz