środa, 1 maja 2013

Szaszłyki z krewetkami królewskimi

Na... obiad w czasie majówki ;)


Składniki:
- 10 krewetek królewskich
- 10 dużych pieczarek pokrojonych na pół
- 1 duża cebula pokrojona na 10 części
- 10 małych kawałków czerwonej papryki
- kilka łyżek oleju słonecznikowego
- opakowanie mieszanki przypraw do dań grillowych lub własna ich kompozycja ;)
- 10 cienkich patyczków do szaszłyków

Ok. 8 godzin wcześniej zalewamy krewetki marynatą z oleju i przypraw. 

Danie wykonałam na grillu elektrycznym:

Wykonanie:

1.  Wszystkie składniki (oprócz krewetek) kroję.
2. Grzyby i warzywa obtaczam w oleju z przyprawami.
3. Na patyczki nadziewam: plasterek pieczarki, plasterek cebulki, krewetkę, kawałek papryki, plasterek pieczarki.
4. Grilluję.

Smacznego :)

P.S. Już po spałaszowaniu dopowiem: warto przed grillowaniem obciąć łebki krewetkom i wyciągnąć "czarną żyłkę" z grzbietu.
 

Zdjęcie z "majówki":



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz