niedziela, 10 lutego 2013

Por w cieście francuskim na ostro

Rozsmakowaliśmy się w przekąskach ;)
Mąż odgraża się, że kupi nowy zestaw ciężarków do ćwiczenia przez te przekąski. ;)

Tym razem coś na ostro w delikatnym połączeniu: ciasta francuskiego i pora 
Ostrości dodała pasta paprykowa.
I ten żółty ser lekko ciągnący się...


Co jest  potrzebne?:
- 1 niewielki por (biała część)
- odrobina ostrej pasty paprykowej
- starty ser żółty (odrobina do środka przekąsek i tyle ile zapragniemy na wierzch ;)
- cienko rozwałkowane ciasto francuskie, tyle abyśmy mogli  por nim oblepić

+ woda do gotowania pora z odrobią soli
+ olej do wysmarowania blaszki do pieczenia


Przyda się pędzelek do smarowania, metalowa blaszka.
Niezbędny piekarnik lub inna maszyna opiekająca ;).

Wykonanie:
1. Obrany por obgotowuję z minutę we wrzącej wodzie z dodatkiem soli.
2. Wyjmuję, studzę. Jak go pokroimy... wolny wybór. Część pokroiłam wszerz w grube plastry, część przekroiłam wzdłuż.
3. Ciasto francuskie smaruję pastą paprykową, posypuję startym zółtym serem, nakładam pokrojonego pora i zawijam w "rulonik". Kroję na części (1 część = 1 plasterek pora), brzegi ciasta lekko zlepiam.
4. Piekę na posmarowanej lekko olejem blaszce, aż ciasto ładnie wyrośnie i lekko zarumieni się w temp. ok 200 stopni C. ok. 10 minut.
5. Na talerzu: przekąskę dodatkowo posypuję po upieczeniu startym żółtym serem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz