niedziela, 24 lutego 2013

Pasztet warzywny: marchewkowo-jajeczny

Nie mogę zdecydować się, czy jest to pasztet warzywny czy pasta kanapkowa ;)

Mój pierwszy pasztet warzywny:

Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe
- 7 średnich marchewek ugotowanych na miękko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki suchej tartej bułki
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka miękkiego masła

+ kilka łyżek startego żółtego sera

Przyprawy:
- gałka muszkatałowa
- imbir
- ostra papryka czerwona
- pieprz
- sól

Wykonanie:
1. Marchewkę obieram i gotuję w wodzie do miękkości.
2. Jajka gotuję na twardo i obieram ze skorupek.
3. Marchewkę i jajka rozdrabniam na gładką masę (użyłam robota kuchennego do siekania)
4. Do masy dodaję: pietruszkę, bułkę tartą, śmietanę, surowe jajko, masło oraz przyprawy. Wszystko wyrabiam na gładką masę.
5. Masę wykładam do foremki do pieczenia. Górę posypuję startym żółtym serem. Piekę w piekarniku (lub maszynie do wypieku chleba ;) ) ok. 30 minut.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz