poniedziałek, 23 września 2013

Szaszłyki z salami, jabłkiem i spółką







Składniki:
- 40 plasterków salami (o małej średnicy plasterka)
- jedna zielona papryka (mała)
- jedna czerwona papryka (mała)
- jedna biała cebula (średnia)
- jedna czerwona cebula (średnia)
- jedno jabłko (duże)
- kilka plasterków boczku
- pieprz

+ 8-10 namoczonych w wodzie drewnianych patyczków do szaszłyków




Wykonanie:
1. Papryki kroję w kwadratowe kawałki o wielkości zbliżonej do plasterków salami.

2. Cebule kroję w ćwiartki lub ósemki (w zależności od jej wielkości). Oddzielam poszczególne plasterki z ćwiartek
.
3.  Jabłko, wraz ze skórką, kroję na plasterki. Usuwam pestki.

4. Boczek kroję w dużą kostkę (wielkości 1/3 plasterka salami)

5. Nakładam na patyczki wszystkie składniki szaszłyków. Tworzę dwa rodzaje szaszłyków: jedne tylko z czerwoną papryką i czerwoną cebulą drugie tylko z zieloną papryką i białą cebulą.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz